Zo leven onze varkens

Moeders met nesteldrang

In Varkenshoff leven drie zeugen samen in een groep. Deze zeugen verwachten rond dezelfde datum biggetjes. Hoog drachtige zeugen krijgen nesteldrang. De moeder kiest dan een plek uit in de speciaal ingerichte kraamkamer. Daar bouwt de moeder haar nest. Ze graaft een kuil en legt hier stro en bladeren in.

De biggetjes worden geboren

Dan worden de biggetjes geboren. De eerste dagen blijven ze bij hun moeder. In het nest hebben ze een plekje voor zichzelf. Hier hangt een warmtelamp. Als ze behoefte hebben aan extra warmte kunnen ze lekker onder de lamp gaan liggen. De moeders kunnen intussen een douche nemen. Door onder de douche te gaan staan brengen ze hun lichaamstemperatuur omlaag.  

Samen spelen

Binnen een week kunnen biggetjes al rennen, spelen en wroeten. Vanaf dan spelen ze samen met de andere moeders en hun biggetjes. Ook eten ze dan al met de moeder mee uit de voerbak. Spelenderwijs leren ze zo alles wat ze moeten weten om zonder hun moeder te kunnen.

Tijd om op eigen benen te staan

In de weken die volgen zijn trekken de biggen steeds meer met elkaar op en worden ze zelfstandiger. Na ruim een maand is het tijd voor de biggen om op eigen benen te staan. De kleine biggetjes zijn dan al flinke jongens van ongeveer 15 kg. 

Kleine biggetjes worden groot

De biggen van de drie moeders blijven de rest van hun tijd op Varkenshoff samen in één groep. Hoe groter de dieren worden, hoe groter de ruimte waarin ze leven gemaakt wordt. Ook wordt het klimaat en het voer afgestemd op de behoeften van de dieren. Als de varkens nog klein zijn is de temperatuur in de stal hoger en kunnen ze nog onder een lamp gaan liggen. Naarmate ze groter worden wordt de omgevingstemperatuur lager.

Vleesvarkens verlaten Varkenshoff

Als de varkens 6 maanden oud zijn, wegen ze rond de 120 kilo. Dan verlaten ze Varkenshoff en worden ze geslacht. Door het relaxte leven dat de dieren gehad hebben, met veel beweging en gezond en gevarieerd voedsel is het Varkenshoffvlees heerlijk mals en heeft het een herkenbare volle smaak.