Zo leven onze varkens

Moeders

De moeders van Varkenshoff zijn een kruising tussen Topigs 20 en Noorse Duroc. Deze combinatie zorgt voor vitale, sterke biggetjes. Op Varkenshoff leven moeders in groepjes bij elkaar. Ze krijgen samen biggetjes, voeden samen hun kinderen op en leren veel van en met elkaar. Ze blijven van het begin tot het eind bij elkaar als één familie.

Moeders met nesteldrang

In het Varkenshoff zien we het natuurlijke gedrag rondom het bevallen heel duidelijk. Moeders begint ongeveer 2 dagen voor het bevallen zich af te zonderen van de andere moeders. Ze kiest de plek waar ze wil gaan werpen. Ze begint dan met verzamelen van stro om haar nest te bouwen. Dit is fantastisch om te zien. Pas als nest naar haar zin is gaat ze liggen en begint de bevalling.

De biggetjes worden geboren

Moeder is druk geweest met het klaarmaken van haar nest dan komt er een rust over haar heen. Ze gaat liggen en concentreert zich op haar weeën. Het is heel bijzonder dat ze precies weet wat ze moet doen. Geen zwangerschapscontroles of echo`s ter voorbereiding. De biggen worden geboren en vinden zelf hun weg naar het uier. Ze lopen met de haarrichting mee zo vinden ze de weg naar het uier.

Samen spelen

De moeders kunnen altijd uit hun nest/kraamhok. De biggetjes de eerste +/- 7 dagen niet. Dit is omdat de biggetjes eerst goed hun eigen moeder en hun eigen hok moeten leren kennen. Als de verhoogde drempels eruit gehaald worden gaan de biggetjes elkaar leren kennen. De peuterspeelzaal is open. Binnen een week kunnen biggetjes al rennen, spelen en wroeten. Deze tijd is heel belangrijk, spelenderwijs leren ze alles wat ze moeten weten om zonder hun moeder te kunnen. Van hun mama`s leren ze alles wat ze moeten weten om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Tijd om op eigen benen te staan

Als ze ongeveer 8 weken zijn en +/- 20 kilo wegen gaan ze op eigen benen staan. Voor moeders is het dan ook genoeg geweest. De biggen kunnen dan al bijna niet meer met zijn allen aan haar uier liggen. Ze hebben alles geleerd om zichzelf te kunnen redden en kunnen op eigen benen staan. De biggen gaan nu als groep verder. De ruimte waar ze in leven wordt steeds groter gemaakt naarmate de biggen groeien, ook het klimaat en het voer wordt afgestemd op de behoeften van de dieren.

Voer

Varkens zijn alleseters en scharrelen in de natuur hun eigen kostje bij elkaar. Bij het Varkenshoff scharrelen de varkens ook hun eigen kostje bij elkaar. De varkens krijgen brokken gevoerd die in het wroetgedeelte vallen waarna de varkens het zelf opzoeken. Ook krijgen de varkens iedere dag gras gevoerd waar ze heerlijk op kunnen smakken.

Vleesvarkens verlaten Varkenshoff

Als de varkens +/- 6 maand zijn wegen ze rond de 120 kilo. Dan verlaten ze Varkenshoff om geslacht te worden. Onze Varkenshoff varkens worden geslacht door een slager op 15 minuten afstand van de boerderij. Omdat ze lang melk hebben gehad, veel ruwvoer (gras), en beweging krijgen is het Varkenshoffvlees heerlijk mals en heeft het een herkenbare volle smaak.

Zelf ervaren hoe onze varkens leven?

Zelf zien hoe onze varkens leven? Bestel een vleespakket en kies voor de optie ophalen. Iedere 2e zaterdag van de maand kunt u op zaterdagochtend van 09.30 tot 12.00 uw gekozen vleespakket afhalen en komen ervaren hoe onze varkens leven. Wij zijn er natuurlijk zelf ook om eventuele vragen te beantwoorden. Kom, beleef, proef en geniet!