Duurzaam voor mens, dier en milieu

Natuur en techniek werken samen aan het milieu

Op Varkenshoff wordt buiten naar binnen gebracht. De dieren kunnen naar hartenlust wroeten en spelen en dat zonder te nat of te koud te worden en met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Hiervoor worden zowel moderne technieken als de kracht van de natuur gebruikt.

De bomen zuiveren de lucht

De wortels van de bomen in de stal zuiveren de lucht. Ventilatoren zorgen dat de juiste hoeveelheid lucht van buiten de stal in komt. De ventilatoren laten de lucht langs de wortels van de bomen die in de stal staan stromen. De wortels zorgen zo voor een natuurlijke luchtzuivering. Zo hebben de varkens altijd een gezonde leefomgeving en frisse lucht.
 

Buiten naar binnen brengen

De bomen, struiken en klimplanten in de stal zorgen voor een natuurlijke leefomgeving. Veel van de planten en kruiden hebben een geneeskrachtige werking die de gezondheid van de dieren bevorderen. Doordat de dieren in een overdekte ruimte leven, hebben de dieren geen last van het wisselvallige Nederlandse weer.

Energie besparen

De zijwanden en het dak zijn licht doorlatend. Zo waan je je in de buitenlucht. De folie langs het dak en de wanden zorgen voor energiebesparing.

Van mest tot compost

Varkens zijn van nature zindelijk. Ze doen hun behoefte op een hiervoor ontworpen plek. De urine wordt apart opgevangen van de mest. Daardoor komt er minder ammoniak vrij, wat beter is voor het milieu. De dunne fractie, waar met name urine in zit, is een meststof om gewassen te laten groeien. Van de dikke fractie wordt compost gemaakt. Deze compost wordt gebruikt bij de teelt van verschillende gewassen.